Et 4K TV har en såkaldt 4K-opløsning, hvilket betyder at det har 3,840 vandrette pixels og 2,160 lodrette pixels, som tilsammen giver omkring 8.3 mio. pixels. Typisk ses dette som 3840 x 2160 på 4K TV.
Ordet ”opløsning” fortæller noget om, hvor tæt pixels er sat sammen på skærmen. Enkelte pixels er nemlig sat sammen for at skabe billedet på skærmen, så jo højere antallet af pixels, jo højere opløsning på skærmen.
”K” i 4K står for ”Kilo”, hvilket altså betyder at TV’et har en lodret opløsning på omkring 4.000 pixels.
Læs mere om hvordan du kan se TV fra AURA her
Et 4K-TV har i gennemsnit fire gange så mange pixels som et almindeligt Full HD TV (1920 x 1080), hvorfor det selv på en skærm af samme størrelse har en langt bedre og mere klar billedkvalitet takket være den store mængde tætte pixels. Forskellen er især tydelig på større TV-skærme.
For eksempel, hvis du sammenligner kvaliteten af et almindeligt 65’’ Full HD-TV med et 4K-TV af samme størrelse, vil du straks bemærke en forskel i de pixels, der udgør skærmen.
Et HD-fjernsyns pixels er mindre, hvorfor du altså får glæde af en meget mere indlevende oplevelse uden forstyrrelser, uanset om du langt fra eller tæt på skærmen. Du vil aldrig komme til at kunne se de mange små pixels.
Fordi 4K er en forholdsvis ny teknologi fra 2001, fandtes der indtil for nylig ikke så meget indhold, der rent faktisk kunne ses i 4K-kvalitet. Men sådan er det heldigvis ikke længere. 4K er med tiden blevet meget mere almindeligt, og flere og flere danskere har efterhånden taget teknologien i brug i deres hjem.
Nu findes der masser af indhold, og problemet er altså løst. Så nu kan man se programmer i 4K-kvalitet via ca. 80 kanaler rundt om i det meste af verden, ligesom man også kan bruge streamingtjenester som Netflix, Amazon Prime, Vudu og Rakuten. Det er desuden også muligt at bruge en god gammeldags Blu-ray-afspiller til at se film og serier i den høje kvalitet.
Efterhånden er de fleste smartphones også lavet med et indbygget 4K-kamera, hvilket betyder, at man også her helt uden problemer kan optage film eller tage billeder, som man så kan dele med andre på diverse platforme som YouTube og Vimeo.
Kort sagt er 4K efterhånden blevet en almindelig af medielandskabet, som enhver bare kan dykke ned i og nyde efter behov.
I den perfekte verden ville alt være filmet i 4K, men sådan er det som bekendt ikke, og der findes og laves stadig masser af indhold i lavere opløsning. Heldigvis er der faktisk allerede en ret nem løsning! Nemlig ”upscaling”, som det hedder på engelsk.
Og hvad er ”upscaling” så for noget? Hvis du ser Full HD-indhold med lavere kvalitet end 4K på et 4K-TV, så er ”upscaling” den indbyggede teknik, som gør det muligt at øge indholdets opløsning ved at konvertere og optimere det, så det kommer til at passe perfekt til skærmen.
Det betyder altså, at ”upscaling” på samme tid både strækker billedet ud, mindsker ujævnheder og forbedrer detaljer og skaber dermed optimale kontraster og farver, så det bliver muligt at nyde sin film eller serie i en kvalitet, der minder påfaldende meget om 4K uden reelt at være det.
Men vær opmærksom! De forskellige fjernsynsproducenter udfører ”upscaling” forskelligt, så det er en rigtig god ide at undersøge fjernsynene, inden man vælger netop det fjernsyn, man tager med sig hjem. På den måde får man de bedste resultater i sidste ende.