Overvejer du også en el- eller hybridbil? Så melder en helt ny hverdag sig. Udover valg af elbil skal du også sætte dig ind i opladning af elbil, valg af ladestander og en helt række nye vaner.
Med en elbil kan du se frem til en række fordele:
↪ Du får en mere miljøvenlig transport, da en elbil udleder cirka halvt så meget CO2 som en benzin- eller dieselbil.
↪ Du sparer penge på driften, da det er billigere at oplade en elbil end at tanke en almindelig bil med diesel eller benzin.
↪ Du får en bedre køreoplevelse, da du kan accelerere hurtigt og bilen er meget støjsvag.
En elbil kører udelukkende på strøm. Den har en elmotor og et batteri, der oplades med strøm via et kabel. De fleste private elbiler oplades via en privat ladestander derhjemme. Fordelen ved en ladestander hjemme er, at elbilen kan oplades om natten. Det er også muligt at lade elbilen på farten på ladestationer og ladestandere på p-pladser eller arbejdspladsen.
Der sker en rivende udvikling med elbiler i disse år. Det betyder, at elbilerne får længere rækkevidde og dermed kan køre længere og længere på en opladning. Hvor langt en elbil kan køre på en opladning, afhænger af den enkelte bilmodel, kørselsmønster og årstiden.
En ladestander bruges til at oplade din elbil eller hybridbil. Det er den, der sørger for, at din elbil får strøm. Du kobler bare ladekablet til din elbil og til ladestanderen, og så sendes strømmen til bilen.
I takt med at der kommer flere elbiler på de danske veje, stiger antallet af ladebokse og ladestandere rundt omkring i landet også.
Udbuddet af ladeløsninger til private elbilejere vokser eksplosivt i disse år, og derfor kan det være vanskeligt at sammenligne forskellige ladestandere, priser og abonnementstyper med hinanden.
Skal du vælge en ladeboks eller en ladestander, og hvad er egentlig forskellen? Det er ret enkelt.
En ladeboks monteres typisk på en fast væg, mens ladestanderen står frit placeret på en stander/pæl. En ladestander er groft sagt blot en ladeboks, som er monteret på toppen af en pæl. Ladeboksen er typisk et godt valg, hvis du har egen garage eller en husmur, hvor ladeboksen kan monteres fast på væggen.
En ladestander står frit og er derfor ofte en fordel til placeringer, hvor der ikke er mulighed for at montere den på en fast væg. Hvis din bil holder i en indkørsel eller på en parkeringsplads, er ladestanderen derfor det oplagt valg.
Om du skal investere i en ladestander hjemme til din elbil afhænger i høj grad af dit kørselsmønster og opladningsbehov. Er det vigtigt for dig, at du kan oplade din elbil derhjemme og altid har et fuldt opladet batteri, når du starter elbilen om morgenen, eller kan du godt nøjes med at oplade på farten? Måske er der opstillet mange ladestandere i dit nærområde, som gør en hjemmeladestander mindre nødvendig.
Hvilken ladestander du skal vælge, afhænger i høj grad også af, hvor langt du kører om året. Hvis du kører en del – fx over 30.000 km årligt – og skal lade meget på farten, kan det være en god investering at købe en ladestander, der også inkluderer fri adgang til at oplade på det offentlige ladenetværk. Hvis du kører mindre om året, er det ofte den billigste løsning at investere i en ladestander, hvor du kun betaler for dit faktiske forbrug. En hjemmeladestander kan både anvendes til rene elbilmodeller og hybridmodeller. Dog er opladningsbehovet for en hybridbil selvfølgelig markant mindre end en bil, der kører på ren el.
Hvis du har en elbil, er det for langt de fleste nemmest og billigst at oplade den, når den holder derhjemme.
Alle beregninger viser, at langt størstedelen af alle elbilsejere hovedsageligt oplader hjemme. Rigtig mange klarer helt op til 90-95% af opladning af elbilen hjemme. Det er derfor vigtigt at vælge den helt rigtige ladeløsning derhjemme.
Når du har investereret i en elbil, giver det rigtig god mening at få en ladestander til elbil hjemme.
↪ Du får nemt strøm på bilen, mens den holder hjemme
↪ Det er billigere end at lade på offentlige ladestandere
↪ Du har mulighed for at oplade bilen, når strømmen er billigst
↪ Du får fri adgang til ubegrænset strøm hjemme på matriklen
↪ Du slipper for at bekymre dig om, hvor du kan lade næste gang og om der er en ledig ladestander f.eks. på arbejdspladsen
Livet som elbilsejer bliver bare meget lettere med en ladestander hjemme. Du vil helt sikkert ikke fortryde det, hvis du får en ladestander hjemme på matriklen, så du kan stå op til en fuldt opladet elbil hver morgen.
Det tager ekstra tid og energi at oplade din elbil, hvis du er afhængig af offentlig opladning.
Først og fremmest er det stressende at finde en ladestation eller offentlig ladestander, hvis du er ved at løbe tør for strøm på din elbil. Og når du har fundet en ledig ladestander, skal du vente på, at din elbil er opladet. Alt i alt er det spildtid, som du undgår, hvis du har en ladestander til elbil derhjemme.
Med en ladestander derhjemme kan du parkere din elbil, sætte kablet i og sætte den til at lade natten over. Du starter dermed dagen med en fuldt opladet elbil og slipper for køre rundt og lede efter en offentlig ladestander.
Du kan måske blive fristet til at spørge, om det er nødvendigt med en ladestander til elbil. Kan du ikke bare bruge et almindeligt strømstik?
Det er helt sikkert nødvendigt med en ladestander, hvis du vil oplade din elbil derhjemme. Opladning direkte fra stikkontakten er en absolut nødløsning til en meget kort opladning i en nødsituation og ikke noget, du skal gøre på fast basis.
Når det er slået fast, så er næste skridt at få valgt den rigtige ladestander, så du kan begynde at oplade din elbil derhjemme.
Står du midt i beslutningen om, hvilken ladeløsning du skal vælge til din elbil, sammenligner du sikkert priser og løsninger fra forskellige udbydere og leverandører.
Du bør altid vurdere omkostninger til opladning af elbilen over tid – og hold godt øje med kvaliteten af ladestanderen. Pris og kvalitet hænger for det meste sammen – også når det gælder opladning af elbil.
Her er et par kritiske forskelle, du skal være opmærksom på, når du sammenligner priser på ladestandere derhjemme:
Opstartsomkostningen er naturligvis højere, hvis du køber din ladeboks. Til gengæld er den din og den månedlige omkostning er ofte lavere. Lejer du ladeboksen, betaler du mindre i oprettelse, men et lejegebyr hver måned.
Vær ekstra opmærksom på det månedlige abonnement. Denne udgift fortsætter måned efter måned og vil over tid have større betydning end din opstartsomkostning.
Nogle udbydere beholder selv refusion af elafgift for den strøm, der anvendes til opladning. Hos AURA giver vi det fulde beløb direkte videre til dig som kunde.
Det er vigtigt, at du sammenligner prisen over tid – f.eks. 3 eller 5 år!
Når du vælger en ladeboks fra AURA, får du kvalitet for pengene og en ladeløsning, som holder i mange år.
Vores ladeboks er af høj teknisk kvalitet og meget driftssikker. Vores serviceabonnement sikrer, at din ladeboks løbende vedligeholdes og opdateres. Laderen er desuden en af markedets hurtigste med mulighed for opladning helt op til 22 kW.
Med vores ladestander betaler du kun for den mængde strøm, du rent faktisk bruger. Du undgår dermed at betale et højt månedligt abonnement for en masse strøm, som du alligevel ikke får brugt. Strømmen til opladning betales via din eksisterende elaftale – og har du en elaftale, hvor du afregnes efter prisen på strøm time for time, kan du vælge at oplade din bil, når strømmen er billigst. Hos AURA hedder vores elaftale med timepriser AURA FlexEl.