Får den dalene batterimåler i dashbordet på din elbil sveden til at pible frem på panden? Måske mærker du pulsen stige og ind melder en snigende frygt for, at bilen løber tør for strøm, mens du er på farten? Så kender du måske til rækkeviddeangst.
Vil du slippe for rækkeviddeangst? Bestil en ladeboks til hjemmet, så har du en fuldt opladet elbil hver gang, du skal på farten.
Det offentlige ladenetværk har vokseværk i Danmark. Nyeste tal fra Transportministeriet viser, at antallet af offentlige ladestandere udgør 21.000 i marts 2024. Du kan nemt finde en offentlig ladestander, når du er på farten. Og det er uanset, hvor du befinder dig i landet.
Det nemmeste du kan gøre, er at downloade Google Maps eller Spirii-appen. Her finder du hurtigt den næste ledige ladestander nær dig. Har du ikke telefonen lige ved hånden, kan du finde ladestandere ved tankstationer og shopping centre i hele landet.
Dertil kommer elbilernes rækkevidde, som dækker de flestes daglige kørselsforbrug. 200-500 km kan de fleste elbiler række på en opladning, og skulle der være brug en en opladning på farten, kan den hurtig klares ved brug af en af de mange lynladere rundt om i landet.
Vil du gerne køre mere effektivt, så du får mest ud af din elbils rækkevidde? Her får du tips til, hvordan du kan forlænge rækkevidden på din elbil.
Hvornår har du sidst tjekket din elbils dæktryk? Det forkerte dæktryk giver kortere rækkevidde. Vil du have det maksimale ud af din elbils rækkevidde, skal du tjekke din elbils dæktryk ofte.
For hver 0,5 bar dæktrykket falder under det anbefalede niveau, reduceres elbilens rækkevidde med op til 2-3%. Et forringet dæktryk giver større rullemodstand, som igen leder til et større energiforbrug og kortere rækkevidde.
Det korrekte dæktryk finder du i bilens instruktionsbog eller som oftest i bilens dørstolpe. Vær opmærksom på, at dæktrykket skal være højere, når du kører med læs. Et optimalt dæktryk giver ikke kun et lavere energiforbrug, men sikrer dig en bedre køreoplevelse og øget sikkerhed på vejene.
Tip: Dækkene slides hurtigere ved forkert dæktryk, så der er ingen undskyldning for ikke at tjekke dæktrykket regelmæssigt.
Er du en af dém, som har foden solidt plantet på speederen? Så er det nu, du skal lette pedalen. Hastighed og energiforbrug er tæt forbundet i elbilens verden. Tilpasser du hastigheden efter en mere moderat kørestil, oplever du ofte en mærkbar forbedring af batteriets ydeevne.
Højere fart giver øget luftmodstand og et højere batteriforbrug, som alt sammen resulterer i en kortere rækkevidde. Samtidig udnytter elbilen ikke muligheden for at regenerere energi ved bremsning, når du kører med en konstant høj fart. Derfor kan du opnå øget rækkevidde, når du kører i byen, hvor du både kører langsommere og bremser mere.
Sænker du hastigheden på motorvejen fra 130km/t til 110 km/t, kan det forlænge rækkevidden med op til 20% ifølge FDM. Så det betaler sig at sænke farten. Har du en ladeboks derhjemme, hvor du lader efter behov, er det sjældent nødvendigt at nedsætte farten yderligere på de daglige ture. Medmindre du skal på langfart, hvor opladning kan blive nødvendigt.
En jævn og mere ensartet kørestil er afgørende for at få det meste ud af rækkevidden. Kører du taktisk, kan du forbedre elbilens rækkevidde. Her kan du blandt andet:
Når du bevarer en jævn hastighed, udnyttes elbilens rækkevidde mere optimalt. Så kan du køre længere ture i din elbil uden ladestop og rækkeviddeangst.
Mange elbiler er udstyret med en funktion kaldet ECO-mode. ECO-mode sørger for at begrænse strømforbruget til en række funktioner i din elbil og kan sammenlignes med en slags økonomisk køreprogram, hvor elbilens effektivitet maksimeres. Når ECO-mode er aktiveret, vil du blandt andet opleve, at bilens acceleration bliver blødere og langsommere, at klimaanlægget er på et minimum og at sædevarme slås fra. Det er alt sammen med til at understøtte en mere effektiv kørsel, som øger din elbils rækkevidde. Så når du har brug for at køre lidt længere i din elbil, er det oplagt at skifte til ECO-mode.
Vinterkulden koster på rækkevidden, når elbilen bruger ekstra strøm på at opvarme. Som tommelfingerregel kan du trække 20-30% af den opgivne rækkevidde fra på en kold, dansk vinterdag. Og så kommer din hastighed selvfølgelig oveni, som også har stor indflydelse på rækkevidden.
Du kan også bruge FDMs vejledning, hvor du trækker én procent af rækkevidden fra for hver grad temperaturen falder under 20 grader. Kører du normalt 400 km på en opladning ved 20 grader, så vil rækkevidden ved 0 grader være 320 km.
Tip: Varm elbilen op, inden du kører, når elbilen fortsat er koblet til ladeboksen. Ved at indstille bilen til den rette temperatur i kabinen, inden du skal afsted, bruger du ikke unødig strøm fra batteriet på en ”koldstart”. Samme tip kan du bruge på en varm sommerdag, hvor kabinen kan køles ned på forhånd. Brug det taktisk, så opnår du en højere rækkevidde, hvor din elbils batteri efterlades fuldt opladet.
Tip: Når foråret så småt gør sin entré, skal du skifte til sommerdæk hurtigst muligt. Vinter- og helårsdæk har en øget rullemodstand pga. det blødere gummi og flere riller, som gør, at din elbils rækkevidde bliver mindre.
Hos AURA kan du bestille en ladeboks direkte hjem til dig – så kan du hurtigt og nemt oplade din elbil, når det passer dig. Så slipper du for rækkeviddeangst, når du starter bilen hver morgen.