IT-sikkerhedschef Jesper R. Jespersen fra AURA Energi og vice president, chief information security officer Søren Maigaard fra Norlys er blevet udnævnt til medlemmer af et nyt nationalt Cybersikkerhedsråd, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har nedsat mellem jul og nytår.
Mens Jesper R. Jespersen er foreslået som formand for Dansk Energis Sikkerhedsforum, så er Søren Maigaard udpeget af Teleindustrien. Søren Maigaard er formand for Den Decentrale Cybersikkerhedsenhed (DCIS), som telesektoren har etableret som en operationel enhed for hele branchen inklusive energiselskabernes fiberselskaber.
Jesper R. Jespersen vil på det strategiske niveau – for eksempel i forhold til udviklingen af en ny National Strategi for Cyber- og Informationssikkerhed – arbejde for endnu bedre samarbejde på tværs af de mange gensidigt afhængige sektorer.
"Dermed kan vi høste synergier, så vi ikke hver især skal opfinde de samme ting. Vand- og uddannelsessektorerne skal også med som kritiske sektorer," siger han.
Jesper R. Jespersen mener videre, at det er vigtigt, at den nationale strategi bliver operationel på baggrund af dialog mellem myndigheder og andre aktører før, under og efter hændelser.
"Før skal vi skabe et endnu bedre samarbejde om trusler/varslinger på tværs af de kritiske sektorer, under er der behov for mere operationel information til andre, så angreb isoleres og ikke spredes, og efter skal vi lære af hændelserne sammen," siger Jesper R. Jespersen og påpeger, at der fremover bliver nødvendigt at tænke beskyttelse mod cyberangreb meget bredt.
Via digitaliseringen får de cyberkriminelle nemlig stadig flere angrebspunkter, så den strategiske tænkning skal for eksempel også omfatte elbilladere både hjemme og i det offentlige rum.
"Vi har brug for en bred cyber-bevidsthed, der også omfatter udviklere, uddannelsesinstitutioner, brugere og borgere generelt," fastslår Jesper R. Jespersen.
Cybersikkerhedsrådet skal ifølge Forsvarsministeriet rådgive og vejlede om, hvordan den digitale sikkerhed kan styrkes. Rådet skal sikre, at vigtig viden om sikkerhed bliver delt mellem myndigheder, erhvervsliv og forskningsverdenen. Rådet skal desuden byde ind med udvikling af relevante cybersikkerhedskompetencer inden for uddannelse og forskning.
Baggrunden er, at Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste i sin seneste trusselsvurdering fastslår, at myndigheder, virksomheder og borgere i Danmark må indstille sig på, at cybertruslen fra især cyberspionage og cyberkriminalitet er ’meget høj’.
"Hver dag rettes angreb mod danske myndigheder og virksomheder i cyberspace," påpeger Trine Bramsen.
"Det understreger, at cybertruslen er væsentlig at forholde sig til. Vi er afhængige af, at virksomheder deler deres viden og perspektiver med os, hvis vi skal sikre den bedst mulige beskyttelse. Derfor er Cybersikkerhedsrådet vigtigt. Jeg har store forventninger til dem og de indspark, de skal give os. For virksomhedernes egen skyld. For samfundets skyld. Ansvaret er fælles," siger Trine Bramsen i en pressemeddelelse.
Forsknings- og udviklingsdirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi glæder sig over, at den danske energibranche er godt repræsenteret i det nye råd.
"En sikker infrastruktur er afgørende for, at Danmark kan blive rigere, friere og grønnere. Jeg synes det er meget positivt, at samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor nu bliver styrket med et Cybersikkerhedsråd, så vi kan hjælpe hinanden med at passe på vores værdier. I energibranchen tager vi truslerne meget alvorligt," siger Jørgen S. Christensen.
Cybersikkerhedsrådet er sammensat af medlemmer fra den private sektor – ejere og operatører af samfundsvigtig infrastruktur og leverandører af sikkerhedsløsninger – den offentlige sektor, forbrugersiden og forskningsverdenen. De 20 medlemmers faglighed spænder dermed bredt over strategiske, juridiske og teknologiske kompetencer.
Udover råd og vedledning skal Cybersikkerhedsrådet blandt andet også bidrage til en national cybersikkerheds-måned arrangeret af EU’s Agentur for Cybersikkerhed (ENISA) i oktober og en årlig awarenes-kampagne rettet mod borgerne.
Rådet vil få assistance fra et ny-nedsat sekretariat, og der vil blive tale om at delt offentligt-privat formandskab. Den offentlige del af formandskabet vil på skift blive varetaget af Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed, mens den private del af formandskabet vil blive udpeget på førstkommende møde i Cybersikkerhedsrådet.
Læs mere på www.digst.dk og www.cfcs.dk
Kilde: danskenergi.dk