Siden 2003 har du selv kunnet vælge, hvor du vil købe din strøm. Det er dog ikke så mange danskere, der har benyttet sig af muligheden. I 2019 var det kun 8% af danskerne, der skiftede elselskab. Men det er faktisk ikke så svært at undersøge elmarkedet – og måske få en bedre og billigere elaftale.
Få en billig elaftale hos AURA
Før du kaster dig ud i jagten på de billigste elpriser, er der lidt forberedelse. Du skal nemlig vide, hvor meget strøm du bruger på årsbasis og hvad du betaler i dag. Ellers er det jo svært at vurdere, om du støder på et godt tilbud på billig strøm.
Det er de færreste, der på stående fod ved, hvor meget strøm de bruger på måneds- eller årsbasis. Men der er heldigvis hjælp at hente hos de fleste elselskaber. De laver nemlig en årsopgørelse, så du præcis kan se, hvor mange kWh du brugte sidste år. Du finder typisk årsopgørelsen på elselskabets hjemmeside, hvor du kan logge ind i en selvbetjenings-løsning.
Når du kender dit årsforbrug, kan du vurdere, hvor stor besparelsesmuligheden er, hvis du finder en billigere elaftale. Det er klart, at med et stort årligt elforbrug, kan du potentielt opnå en større besparelse ved at finde en billigere elaftale.
Log på Mit AURA og find dit årsforbrug, hvis du er kunde hos AURA
Det er svært at vurdere, om du finder et godt tilbud på billig strøm, hvis du ikke ved, hvad du betaler i dag. Næste step er derfor at undersøge, hvad du betaler for strøm til dit nuværende elselskab. Det fremgår af din seneste elregning. Mange elselskaber har en selvbetjeningsløsning, hvor du kan logge ind og finde din regning. Alternativt kan du typisk finde den i din netbank.
Vær opmærksom på, at der ofte både er en elpris og et abonnement til dit elselskab. Det er disse to elementer, som du selv kan påvirke ved at skifte elselskab.
De øvrige elementer på elregningen; nettariffer, transport af el, afgifter og moms er obligatoriske og ændrer sig ikke, uanset hvilket elselskab du vælger.
Vil du gerne udnytte de timer på døgnet, hvor strømmen er billigst? Så er det AURA FlexEl, du skal have! Så sparer du nemlig penge, når du lader din elbil eller starter vaskemaskinen, når elprisen er lavest.
Hvis du skifter til AURA FlexEl inden 29. november, får du endda 100 kr. i rabat på elregningen hver måned helt til næste sommer.
Inden du finder det billigste elselskab, skal du tage stilling til, hvor risikovillig du er med din elpris. Overordnet kan du nemlig vælge mellem to typer af elaftaler; el til fast pris eller el til fleksibel pris.
Hvis du ønsker at kende din elpris frem i tiden, skal du vælge en fastprisaftale. Du betaler en fast kWh-pris i en bestemt periode og kender derfor dine udgifter. Det giver mere tryghed i forhold til budget.
Er du derimod interesseret i at udnytte elmarkedet fuldt ud og lade prisen svinge i takt med markedet, skal du vælge en fleksibel pris. Det er en fordel, hvis du bruger strømmen, når prisen er lav – typisk om natten.
Læs med her og blive klogere på elpriser og hvad der har betydning for prisudviklingen
Om du skal vælge en fast eller fleksibel pris, er et spørgsmål om temperament og risikovillighed – så det er helt op til dig selv, hvad du har det bedst med. Det er blot vigtigt at have aftaletyperne for øje, når du leder efter den billigste elaftale – de to aftaletyper har nemlig typisk forskellige prisniveauer. Hvis du ikke er opmærksom på, om du sammenligner de samme aftaletyper, kan det nemt ende med, at du sammenligner pærer og bananer.
Det er også vigtigt, at du gør op med dig selv, om du ønsker grøn strøm. Der findes mange forskellige klimavenlige elaftaler på markedet, som du kan vælge mellem. Det kan være elaftaler, der er baseret på strøm fra vindmøller eller solceller – men det kan også være elaftaler, der indebærer, at der plantes skov eller lignende. Aftalerne er markeret med et eller to grønne blade alt efter, hvor klimavenlige de er.
Hvis du går op i miljø og bæredygtighed, vil det være en god ide at vælge et af disse produkter. Du skal igen være opmærksom på, at du får sammenlignet elaftaler korrekt, da det kan påvirke elprisen, om din elaftale er klimavenlig eller ej.
På elpris.dk kan du få et overblik over alle elselskaber, deres elaftaler og priser. Det er et godt udgangspunkt for at sammenligne elaftaler og finde billig el. Du kan vælge, om du ønsker klimavenlig strøm og hvilken aftaletype, du er interesseret i.
Det er Forsyningstilsynet, der står bag elpris.dk. Forsyningstilsynet er en offentlig, uafhængig myndighed. Elselskaberne er forpligtede til at indberette alle deres produkter til elpris.dk. Enhver prisændring skal indberettes straks.
Vær dog opmærksom på ikke kun at fokusere på den oplyste kWh-pris men at læse alle detaljer, så du ikke overser eventuelle skjulte omkostninger.
Nogle elselskaber har et særligt godt tilbud til nye kunder. Du kan få billig strøm i en introduktionsperiode og får dermed prøvet selskabets produkter og service af uden den store risiko.
Det er dog en god ide at læse det med småt, så du er sikker på, at tilbuddet også er attraktivt på den lidt længere bane. Det ville jo være ærgerligt, hvis den indledende besparelse efterfølges af høje priser.
Tjek derfor altid, hvad kWh-prisen er efter introperioden samt abonnementsprisen. Undersøg også på forhånd, om der er skjulte gebyrer eller en bindingsperiode.
Det er vigtigt, at du ikke kun sammenligner elprisen, når du leder efter det billigste elselskab.
Elaftalen med den laveste kWh-pris er ikke nødvendigvis den mest attraktive for dig. Alt efter, om du har et højt eller lavt forbrug kan abonnementsprisen nemlig have rigtig stor betydning. Et højt månedligt abonnement kan ende med at gøre en ellers attraktiv elaftale til en dyr fornøjelse.
Du skal også være opmærksom på, om der opkræves gebyrer i forbindelse med din elaftale – f.eks. for betalingsservice eller lignende.
Det er således vigtigt, at du altid medtager alle omkostninger, når du sammenligner elpriser – på den måde kan du udregne din faktiske pris og træffe det helt rigtige valg.
Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, er det typisk også tilfældet. Brug din sunde fornuft, når du søger efter den billigste elpris – specielt hvis du oven i købet bliver ringet op af et elselskab, som forsikrer dig om, at du kan spare mange penge ved at skifte til lige præcis dem.
En del elselskaber er gennem årene blevet anmeldt til Forbrugerombudsmanden for lidt ufine metoder, fordi de typisk har ringet op til forbrugeren uden samtykke eller præsenteret kunden for urigtige eller vildledende informationer. Virksomheder, herunder elselskaber, har ikke lov til at ringe dig op med ’gode tilbud’, medmindre du udtrykkeligt har givet lov til det. Det er i strid med markedsføringsloven.
Her er fire generelle anbefalinger, hvis du bliver kontaktet af en hurtigtalende telefonsælger:
Selv når du har fundet den billigste elpris og den billigste elleverandør, er det stadigt muligt at optimere din elpris og din elregning endnu mere. Du kan nemlig opnå billigere elpriser ved at skrue på, hvornår på døgnet du bruger strøm og spare på elregningen ved at spare på den mængde strøm, du bruger.
Prisen på el fastsættes på den nordiske elbørs Nord Pool og den er hele tiden i bevægelse.
Vi kan ikke for alvor lagre strøm endnu, så strømmen skal bruges i takt med, at den produceres. Derfor er der en stor sammenhæng mellem udbud (produktion), efterspørgsel (forbrug) og den aktuelle elpris. Er der mange, der skal bruge strøm samtidig - for eksempel kl. 17-20, hvor familier kommer hjem fra arbejde og laver aftensmad – er strømmen typisk dyrere end om natten, hvor efterspørgslen er mindre.
Hvis du kan flytte en del af dit elforbrug til f.eks. om natten, kan du altså opnå en billigere elpris.
Hvis du skal have glæde af, at strømmen alt andet lige er billigere om natten, skal din elmåler være fjernaflæst, dit netselskab skal være skiftet til flexafregning og du skal vælge en fleksibel elaftale, som f.eks. AURA FlexEl.
Det er et krav, at alle elmålere skal være fjernaflæste ved udgangen af 2020 og langt de fleste netselskaber er overgået til eller på vej til at overgå til flexafregning, så dermed kan du med tor sandsynlighed sætte kryds ved de to første krav. Du mangler altså bare at vælge en fleksibel elaftale, så du får mulighed for at udnytte prisudsvingene på elmarkedet til at opnå en billig elpris.
Med en fleksibel elaftale som AURA FlexEl følger elprisen de aktuelle priser på elmarkedet, og du afregnes time for time. Du betaler altså det, som strømmen koster i den time, du bruger den. Det betyder, at du får glæde af at bruge strømmen, når prisen er lavest.
Du kan følge den aktuelle prisudviklingen time for time for AURA FlexEl, men som hovedregel er strømmen billigst om natten og når der ellers ikke er så stor efterspørgsel efter strøm i samfundet generelt.
Det giver naturligvis god mening at jagte de billigste elpriser og vælge den billigste elleverandør på markedet. Men du kan faktisk spare mange flere penge ved at spare på dit elforbrug derhjemme. Vi har samlet en lang række spareråd, som kan skære toppen af dit elforbrug og dermed også toppen af elregningen. På den lange bane vil det være en langt bedre investering end at jagte billige elpriser – og så er det også bedre for klimaet. Elbesparelser er godt for din pengepung og godt for miljøet. Det er ren win-win.
Vi har også en række attraktive services og produkter tilpasset virksomheder.