Du har helt sikkert lagt mærke til, at du udover den rene elpris også betaler elafgift. Elafgiften er ens, uanset hvem du vælger som elleverandør. Det er dit elselskab, der opkræver elafgift på vegne af staten. Som forbruger kender du afgiftssystemet fra andre varer og ydelser, som samfundet helst ser, at du reducerer så meget som muligt. Det samme gælder for dit strømforbrug.
Reglerne om elafgift er fastsat ud fra love både i og uden for Danmark. Din elafgift beregnes med et fast sats pr. kWh, du bruger. Det vil altså sige, at jo højere dit elforbrug er, jo mere betaler du også i afgift. Formålet med elafgiften er, at vi alle skruer så meget ned for vores strømforbrug som muligt og på den måde reducerer det CO2-udslip, der er forbundet med at bruge og producere strøm.
Udover selve elafgiften betaler du også en mindre transmissionsnettarif og en systemtarif til staten. Alle tre afgifter fremgår af din elregning.
I Danmark udgør elafgiften en forholdsvis stor del af din elregning sammenlignet med andre lande. Det er Skatteministeriet, der opgiver de aktuelle satser for elafgift i Danmark.
Flere interesseorganisationer og politistiske partier ønsker at elafgiften sænkes i Danmark for at fremme den grønne omstilling. Brancheorganisationen Green Power Denmark har foreslået en gradvis reducering af elafgiften, så afgiften i 2030 vil være nede på EU's minimumsniveau på 0,8 øre/kWh.
Elafgiften reguleres lige nu af nettoprisindekset, hvilket betyder at elafgiften kan stige eller falde alt efter udsvingene i økonomien.
1. januar 2025 falder elafgiften fra 95,1 øre/kWh til 90 øre/kWh.
For en familie med et årligt elforbrug på ca. 4.500 kWh betyder det et fald på 229 kr. årligt
Hvis du primært anvender el til opvarmning af din bolig, kan du få reduceret din elafgift for den del af dit forbrug, der overstiger 4.000 kWh om året.
Læs mere om reduktion af elafgift her.
Har du elbil, har du også mulighed for at få refunderet din elafgift.
Læs mere om refusion til elbilsejere her.