Elprisen består af forskellige elementer. Din elpris kan variere en smule alt efter, hvilken leverandør du har valgt, og hvilken type elaftale du har. Men som tommelfingerregel koster el omkring 2,50 kr./kWh.
Her kan du læse mere om elprisens sammensætning.
Når du sammenligner elpriser i Danmark, er det ofte kun selve prisen på energi, der fokuseres på – det vil sige den del af elprisen, som du selv kan påvirke ved at skifte leverandør eller elaftale. Det udgør omkring 48% af den samlede kWh-pris.
Resten af elprisen består af skatter og afgifter samt betaling for transport af strømmen. Det vil være det samme, uanset hvilken el-leverandør du har valgt.
Når du sammenligner priser, skal du se på to elementer:
Om du skal gå efter en lav kWh-pris og højt abonnement eller omvendt, afhænger af, hvor meget strøm du bruger. Men det er altid en god ide at regne lidt på, hvilken kombination, der bedst kan betale sig for dig!
Der er et par faktorer, som er vigtige at holde sig for øje, når du sammenligner elpriser:
Vil du gerne udnytte de timer på døgnet, hvor strømmen er billigst? Så er det AURA FlexEl, du skal have! Så sparer du nemlig penge, når du lader din elbil eller starter vaskemaskinen, når elprisen er lavest.
Hvis du skifter til AURA FlexEl inden 29. november, får du endda 100 kr. i rabat på elregningen hver måned helt til næste sommer.
Udover en god elpris – og en elaftale, der matcher dine ønsker, skal du også være opmærksom på andre faktorer, når du vælger el-leverandør.
Gode råd i jagten på billig strøm
Gebyrer: Hold godt øje med, om der er skjulte gebyrer hos din kommende el-leverandør. Flere leverandører tager gebyr for f.eks. betalingsservice.
Binding: Tjek altid, om der er bindingsperiode på din aftale, og om der er et opsigelsesgebyr i bindingsperioden.
Introtilbud: Vælger du et introduktionstilbud fra en el-leverandør, skal du altid være opmærksom på, hvilken aftale du fortsætter på efter introduktionsperioden.
Hvis du er i tvivl, er vores kundeservice altid klar til at hjælpe dig - kontakt kundeservice her.
Undgå at blive snydt ved skift af el-leverandør. Tænk dig om, inden du bliver lokket af et godt tilbud på el.
Husk følgende:
Måske har du bemærket, at der altid vises to elpriser, når du sammenligner forskellige elaftaler – en for Vestdanmark og en for Østdanmark?
Det skyldes, at Danmark er opdelt i to prisområder. Opdelingen skyldes først og fremmest, at Øst- og Vestdanmark internt kun er forbundet med et stort kabel under Storebælt. Det er begrænset, hvor meget strøm, der kan sendes gennem dette kabel. Derfor opstår to prisområder i Danmark baseret på, hvor strømmen i henholdsvis Øst- og Vestdanmark kommer fra.
Vestdanmark er tæt forbundet til Norge, hvad angår strøm. Her bliver prisen i særlig grad påvirket af vandmængderne i Norge. Derimod er Østdanmark tættere forbundet med Sverige og derfor har svenske vind- og vandforhold i særlig grad indflydelse på den østdanske elpris.
Udviklingen i elpriser går op og ned, som vinden blæser. Bogstavelig talt. Der er nemlig en række faktorer, som har indflydelse på udviklingen i elpriserne i Danmark – og vejret er en af dem.
Man siger ofte, at elmarkedet er et af verdens mest volatile markeder. Altså et marked, hvor prisen i den grad bevæger sig op og ned over tid. Og det er da også rigtigt, at prisen på el er i konstant bevægelse.
Generelt kan man sige, at der er to forhold, der spiller ind på elprisens udvikling i Danmark:
Derudover spiller vores nabolande også ind på elprisen, da vi er forbundet med dem via elnettet. Udbygningen af elnettet til vores nabolande vil i fremtiden få stor betydning for elprisen. Er der overskudsproduktion i Norge, Sverige og Tyskland, kan vi få endnu større gavn af det i form af lave elpriser i takt med udbygningen.
Elpriser i Danmark bestemmes af udbud og efterspørgsel. Handlen med el foregår på den nordiske elbørs Nord Pool.
Da Danmark er en del af et nordeuropæisk elnet, kan vi handle og bruge strøm på tværs af grænserne. Den strøm, vi bruger i Danmark, kan derfor være produceret på flere forskellige måder:
Vi kan ikke for alvor lagre strøm endnu, så strømmen skal bruges i takt med, at den produceres. Derfor er der en stor sammenhæng mellem udbud (produktion), efterspørgsel (forbrug) og den aktuelle elpris. Er der mange, der skal bruge strøm samtidig - for eksempel kl. 17-20, hvor familier kommer hjem fra arbejde og laver aftensmad – er strømmen typisk dyrere end om natten, hvor efterspørgslen er mindre.
Vi har også en række attraktive services og produkter tilpasset virksomheder.