I Danmark betaler vi i gennemsnit omkring 2,50 kr. pr. kWh. Læs med her og bliv klogere på, hvad elprisen dækker over og hvad du betaler for på din elregning. Din samlede elpris består nemlig af flere elementer, som vi dykker ned i her.
Prisen på omkring 2,50 kr./kWh er som skrevet et gennemsnit og den kan godt variere. Hvis du har en elaftale med variabel pris, vil din pris for eksempel være en anden end, hvis din elaftale er med fast pris.
Følg den aktuelle elpris time for time her
Elprisen består altså af flere elementer. Du har selv indflydelse på en del af din elpris, men obligatoriske tariffer og afgifter, skal du betale uanset, hvilket elselskab eller elaftale du vælger.
Som figuren herunder viser, udgør selve elprisen og dermed din betaling til dit elselskab ca. 36% af din samlede elregning. Det er denne del, du selv kan påvirke, når du sammenligner elpriser, vælger elselskab og elaftale.
Kilde: Forsyningstilsynets elprisstatistik 3. kvartal 2023. Bemærk at procentfordelingen er baseret på gennemsnitstal og ud fra et årligt forbrug på 4.000 kWh. Tallene kan derfor ikke overføres direkte til din elpris.
Vil du gerne bruge dine penge på noget sjovt i stedet for på din elaftale?
Med AURA FlexEl kan du udnytte de timer på døgnet, hvor strømmen er billigst. Skifter du til AURA FlexEl Grøn Strøm inden 27. februar, så får du abonnement til 0 kr. hele 2025!
Jo før du skifter, jo mere sparer du.
Lad os dykke ned i elprisens sammensætning. Det er naturligvis vigtigt at forstå, hvad du betaler for, når du modtager en elregning. Den består nemlig af meget mere end selve den mængde el, du bruger i dit hjem. En stor del af din regning udgøres nemlig af obligatoriske afgifter til Staten samt omkostninger til netselskabet.
Omkring halvdelen af din elregning går til dit elselskab. Det er betaling for den rene el samt abonnement. Denne del af din elregning kan du selv påvirke. Den afhænger nemlig af, hvilken type elaftale (fastpris eller fleksibel timepris) du har valgt og hvilket elselskab, du køber din strøm hos. Det månedligt abonnement dækker omkostninger til administration.
Blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du sammenligner elaftaler
Uanset, hvilket elselskab du køber strøm hos, skal du betale for transport af strøm gennem elnettet og til din bolig. Det er cirka 17% af din elregning, der går til dette. Du betaler for transport til det statsejede Energinet.dk, som har ansvaret for det overliggende net i Danmark. Desuden betaler du for transport gennem det lokale elnet ud til din bolig. Denne del af transporten varetages af et netselskab.
Alle danske husstande er baseret på adressen tilknyttet et netselskab, der står for drift, vedligehold og udbygning af elnettet i et geografisk område. Du betaler også et abonnement til netselskabet, der blandet andet dækker over vedligeholdelse af elmålere og hjemtagning af forbrugsdata. Betaling for transport er obligatorisk. Det er dit elselskab, der opkræver betalingen på vegne af netselskabet – og denne del af din elregning vil således være den samme, uanset hvilket elselskab du har valgt.
Omkring 27% af din elregning går til obligatoriske afgifter, som elselskabet opkræver på vegne af Staten. Elafgiften pålægges som et beløb pr. forbrugt kWh.
Endelig skal du betale moms af alle posterne på elregningen. Det gælder både betaling til elselskab, netselskab samt afgifterne til staten.
Hvis din helårsbolig er opvarmet med el, kan du få reduceret elafgift.
Du kan læse mere om reglerne for reduceret elafgift samt de aktuelle satser her
Nu ved du, hvad elprisen består af. En stor del består af obligatoriske poster, der dækker over transport af strøm samt afgifter. Det er du ikke selv herre over. Men 60% af din elpris går til dit elselskab – og her vælger du selv.
Guide til at finde billig strøm
Hos AURA har vi konkurrencedygtige produkter og priser, så du får mest muligt ud af den del af din elpris.
Find en god elaftale ved AURA - måske kan du spare penge
Vores bedste råd til en billigere elregning er dog at spare på strømmen. Vi har samlet en række gode sparetips, så du nemt kan skære toppen af elregningen.
Se gode strøm-sparetips her
Er du interesseret i at vide mere om el og elpriser?
Læs mere om kWh-prisen her
Vi har også en række attraktive services og produkter tilpasset virksomheder.
Se vores erhvervsprodukter til virksomheder